Επιστημονική ομιλία κ. Μιχάλη Καρύγιαννη

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ιατρικού Αθηνών επιστημονική ομιλία στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος ΓΑΙΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με θέμα “Εφαρμογές επεμβατικής ακτινολογίας στη μαιευτική και γυναικολογία”. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Καρύγιαννης, Επεμβατικός Ακτινολόγος, Νευροακτινολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο κ. Καρύγιαννης ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας τεχνικά στοιχεία για την δομή και λειτουργία του αγγειογράφου και των καθετήρων που χρησιμοποιούνται στην επεμβατική ακτινολογία, ιδιαιτέρως στην αγγειογραφία. Περιέγραψε τις τεχνικές διάνοιξης (μπαλονάκι, stent) και απόφραξης (εμβολισμού) των αγγείων (με σπειράματα/coils, σφαιρίδια και κόλλα) σε διάφορες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας της λοχείας και ιδαίτερα στον αλγόριθμο "Haemostasis", ένα από τα βήματα του οποίου είναι και η επεμβατική ακτινολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των αρτηριο-φλεβικών αναστομώσεων που προκύπτουν ως απώτερη επιπλοκή των καισαρικών τομών και των αποξέσεων της μήτρας. Ακολούθως περιέγραψε τις επιπλοκές των μεθόδων της επεμβατικής ακτινολογίας, την εφαρμογή των μεθόδων αυτών στην γυναικολογική ογκολογία, στην αντιμετώπιση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, στο σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, στην αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας.

Έκλεισε την ομιλία του με ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και παραθέτωντας πλούσιο οπτικό υλικό από την προσωπική του εμπειρία στο νοσοκομείο μας.

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Καρύγιαννη, ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο.