Επιστημονική Ομιλία κ. Νικολάου Βραχνή

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ιατρικού Αθηνών επιστημονική ομιλία στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος ΓΑΙΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με θέμα “Επιπλοκές μονοχοριακών δίδυμων κυήσεων”. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Βραχνής, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της 3ης Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "Αττικόν".

Ο κ. Βραχνής ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας την διάγνωση των μονοχοριακών διδύμων κυήσεων με το υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου (σημείο "Τ") και συνέχισε με την παθοφυσιολογία του συνδρόμου εμβρυο-εμβρυϊκής μετάγγισης (Twin-to-twin transfusion syndrome- TTTS). Κατόπιν παρουσίασε τους υπερηχογραφικούς δείκτες του συνδρόμου (παθολογικά doppler φλεβώδους πόρου, αυξημένη αυχενική διαφάνεια και αναδίπλωση μεμβρανών) και τόνισε ότι όλες οι μονοχοριακές δίδυμες κυήσεις πρέπει να παρακολουθούνται κάθε 2 εβδομάδες.

Στη συνέχεια περιέγραψε τα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά του εμβρύου δότη και δέκτη (δείκτες αμνιακού υγρού και απεικόνιση ουροδόχων κύστεων), την σταδιοποίηση της βαρύτητας του συνδρόμου κατά Quintero, αλλά και την πρόγνωση του συνδρόμου. Κατόπιν αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην αντιμετώπιση με τη χρήση ενδοσκοπικού Laser και απολίνωση των εμβρυϊκών αναστομώσεων του πλακούντα.

Ακολούθως, περιέγραψε και άλλες καταστάσεις που επιπλέκουν τις μονοχοριακές δίδυμες κυήσεις (Twin Anemia Polycythemia Syndrome - TAPS, Σύνδρομο TRAP και επιλεκτικού IUGR).

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Βραχνή, ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο.